21 лютого – Міжнародний день рідної мови

Мова – це історіята маркер ідентичностісвого народу, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції етносу. Рідна мова є важливим елементом культурної та національної свідомості людини. Вона не просто засіб спілкування, а історія народу, його світогляд. Вона є найсильнішим інструментом збереження і розвитку нашого матеріального й духовного спадку.

За різними даними, сьогодні у світі налічують від 5 до 8 тисяч мов та понад 40 тисяч різних розмовних діалектів. Кожна мова цікава та унікальна. Варта того, щоб її знали та нею послуговувались!

21 лютого представники всіх націй та народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови.

Людина, яка цінує рідну мову, розмовляє нею та вдосконалює її – має міцний фундамент власної особистості, сповнена поваги, любові та відчуття власної гідності. Саме національна мовна ідентичність кожного з нас формує національний менталітет, зберігає та збагачує його культурні здобутки.

Наша рідна українська мова – одна з найбагатших і наймелодійніших мов світу. Це мова великого народу, великої культури, багатовікової історії. Століттями гнана і переслідувана звучалавона у піснях і думах, казках і легендах, гострилася і сяяла в невмирущих творах українських письменників.

Слова росли із ґрунту, мов жита.
Добірним зерном колосилась мова.
Вона як хліб. Вона мені свята.
І кров’ю предків тяжко пурпурова.

Ліна Костенко

Шануйте і любіть рідну українську мову, бережіть її в усій чудовій красі і для себе, і для наступних поколінь. Адже мова – це не тільки засіб спілкування. Це код нашої нації. Символ протистояння окупантам не одну сотню років. Гарант державності, незламності, сили духу та гідності українського народу. Знати, берегти і примножувати рідну мову – це обов’язок кожної людини. Народ, який не усвідомлює значення рідної мови, її ролі в розвитку особистості, не плекає її, не може розраховувати на гідне місце в суцвітті народів.

/Files/images/svyata/den_rdno_movi/2024/photo_2024-02-21_22-30-27 (3).jpg /Files/images/svyata/den_rdno_movi/2024/photo_2024-02-21_22-33-52.jpg /Files/images/svyata/den_rdno_movi/2024/photo_2024-02-23_12-49-25.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 36